Siemię lniane namoczyć w odrobinie wrzątku. Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do miski. Dodać kalafior starty na dużych oczkach. Przyprawić curry i gałką muszkatołową. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać musztardę, mąkę ziemniaczaną i namoczone siemię. Zetrzeć ser - na tarce jarzynowej. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Zwilżyć dłonie i ulepić placuszki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem).
Podawać z sałatą i sosem jogurtowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po majówce zostało sporo produktów, więc tym razem Ewa Wachowicz pokażę...
Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika...
Rozpływają sie w ustach!
Niezwykle delikatny...
Nowy pomysł na stek;-)