Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort pistacjowy z ciastem kataifi

Opis przygotowania

Z podanych składników upiec ciasto (w tortownicy 24 cm). Wystudzić i przeciąć

wzdłuż na pół, by uzyskać dwa mniej więcej takie same krążki.

Ciasto kataifi lekko rozplątać, przełożyć do miski i polać roztopionym masłem.

Wymieszać. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć rant tortownicy o 4 cm mniejszej.

Pomiędzy blaszki nałożyć ciasto z masłem. Wstawić na 35 minut do piekarnika

rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć mniejszą tortownicę a ciasto

wystudzić w formie.

Zrobić masę. Ciasto kataifi drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, wlać roztopione

masło i smażyć tak długo, aż zacznie chrupać. Posłodzić miodem. Dodać pastę

pistacjową i tahini. Wlać wodę różaną i wymieszać.

Przygotować drugą masę. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Dodać pastę pistacjową i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko

wystudzoną). Zmiksować.

Złożyć tort. Do obręczy z upieczonego kataifi włożyć krążek ciasta czekoladowego.

Nasączyć mocną herbatą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę serową. Wyrównać.

Przykryć drugim biszkoptem. Naponczować. Wyłożyć masę z kataifi i równo

rozprowadzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Na suchej patelni roztopić cukier. Gdy popłynie wlać śmietankę. Wymieszać. Wsypać

pistacje. Wymieszać i przełożyć na schłodzony tort.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 535
Ewa gotuje - odc. nr 535

W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe na białkach

Makaroniki z kremem daktylowym!

Naleśniki gryczane

Z kisielem wiśniowym!

Ciasto spod widelca

Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...

Fondue czekoladowe

Z owocami!

Wróć do listy przepisów