Z podanych składników upiec ciasto (w tortownicy 24 cm). Wystudzić i przeciąć
wzdłuż na pół, by uzyskać dwa mniej więcej takie same krążki.
Ciasto kataifi lekko rozplątać, przełożyć do miski i polać roztopionym masłem.
Wymieszać. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć rant tortownicy o 4 cm mniejszej.
Pomiędzy blaszki nałożyć ciasto z masłem. Wstawić na 35 minut do piekarnika
rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć mniejszą tortownicę a ciasto
wystudzić w formie.
Zrobić masę. Ciasto kataifi drobno pokroić. Przełożyć na patelnię, wlać roztopione
masło i smażyć tak długo, aż zacznie chrupać. Posłodzić miodem. Dodać pastę
pistacjową i tahini. Wlać wodę różaną i wymieszać.
Przygotować drugą masę. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Dodać pastę pistacjową i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko
wystudzoną). Zmiksować.
Złożyć tort. Do obręczy z upieczonego kataifi włożyć krążek ciasta czekoladowego.
Nasączyć mocną herbatą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę serową. Wyrównać.
Przykryć drugim biszkoptem. Naponczować. Wyłożyć masę z kataifi i równo
rozprowadzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na suchej patelni roztopić cukier. Gdy popłynie wlać śmietankę. Wymieszać. Wsypać
pistacje. Wymieszać i przełożyć na schłodzony tort.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy...
Makaroniki z kremem daktylowym!
Z kisielem wiśniowym!
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
Z owocami!