W tym odcinku będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od bardzo ciekawej zupy charczo. To tradycyjna potrawa wywodząca się z Gruzji, przypominająca nieco węgierską gulaszową. Jest bardzo gęsta i pożywna, a konsystencję zawdzięcza długo gotowanej wołowinie, jak też drobno posiekanym orzechom włoskim oraz odrobinie ryżu. Na danie główne Ewa zaproponuje macaroni and cheese – potrawę, która ma wprawdzie włoski rodowód, ale najbardziej popularna jest w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Mac and cheese jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy ugotowany makaron, mleko, mąka i ser żółty. Na deser będzie ciasto inspirowane czekoladą z Dubaju. Już sama czekolada jest niezwykłym smakołykiem, bowiem w środku ma nadzienie pistacjowe z dodatkiem bardzo popularnego na Bliskim Wschodzie nitkowanego ciasta kataifi. Deser wyjdzie znakomicie!
Gruzińska zupa gulaszowa;-)
Najbardziej amerykański z włoskich makaronów...
Inspirowany czekoladą z Dubaju!