Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ptysie z kremem i wiśniami

Opis przygotowania

Wodę podgrzać. Wrzucić masło. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę. Wymieszać. Postawić na kuchence. Mieszać aż ciasto stanie się szkliste. Odstawić do przestudzenia. Następnie posolić i cały czas mieszając wybić jajka. Przełożyć do rękawa cukierniczego i porcjami, w odstępach, wycisnąć na blachę z papierem do pieczenia (powinny powstać rozetki).

Piec przez 20 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić i rozkroić.

Wiśnie rozmrozić. Przełożyć na patelnię. Posłodzić. Wymieszać i usmażyć.

Miękkie masło utrzeć. Wsypać cukier puder. Zmiksować. Stopniowo, po łyżce, dodać ugotowany i wystudzony budyń.

Masę nałożyć na spody ciasteczek. Dodać usmażone i wystudzone wiśnie. Przykryć i oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 524
Ewa gotuje - odc. nr 524

Jesienią warto sięgnąć po receptury na sycące zupy jarzynowe. Dlatego też...

 

Podobne przepisy

Biszkopciki z białek

Z kremem paryskim!

Ciasteczka słoneczka

Przełożone powidłami a obtoczone w orzechach włoskich...

Orzechowiec z masą śliwkową

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...

Ciasto czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...

Wróć do listy przepisów