Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części. Trzy kawałki zwinąć w rogalik – rogi lekko zawinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy ostatnie kawałki ciasta nadziać gorzką czekoladą (po 2 kostki na rogalik). Zwijamy podobnie, jak rożki bez nadzienia.
Rogaliki posmarować mlekiem. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Podawać na ciepło lub przestudzone – koniecznie z domową konfiturą oraz masłem.
Przepis na szybką konfiturę. Wiśnie przełożyć do garnka, podgrzać, wsypać cukier i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie. Szybko wymieszać i zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Z polewą czekoladową i orzechami;-)