Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części. Trzy kawałki zwinąć w rogalik – rogi lekko zawinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy ostatnie kawałki ciasta nadziać gorzką czekoladą (po 2 kostki na rogalik). Zwijamy podobnie, jak rożki bez nadzienia.
Rogaliki posmarować mlekiem. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Podawać na ciepło lub przestudzone – koniecznie z domową konfiturą oraz masłem.
Przepis na szybką konfiturę. Wiśnie przełożyć do garnka, podgrzać, wsypać cukier i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie. Szybko wymieszać i zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....
Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)
Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao ...