Sznycle z indyka przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Zalać rosołem i śmietanką. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Wymieszać i dusić do miękkości.
Podawać z kopytkami i ogórkiem kiszonym. Można udekorować świeżym tymiankiem.
Kopytka. Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Połączyć z purée z dyni. Wybić jajko. Przyprawić gałką muszkatołową, kurkumą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Porcjami wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Zrobić wałeczki i po kawałku odcinać wprost do osolonego wrzątku.
Po ugotowaniu wyłowić, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Na talerzu polać roztopionym masłem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią warto sięgnąć po receptury na sycące zupy jarzynowe. Dlatego też...
W stylu tex-mex!
Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...
Wigilijna ryba nieco inaczej...