
Cukier i drożdże rozpu¶cić w mleku, wmieszać 5 łyżek m±ki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosn±.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręk± przez około 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto potroi swoj± objęto¶ć (co może potrwać nawet 1 ½ godziny), wyłożyć na posmarowan± masłem formę o wymiarach 25 x 36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło.
Z masła, m±ki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. Zimn± kruszonk± posypać ciasto (można zetrzeć na tarce) i piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W następnym odcinku Ewa gotuje zaprosi na zaskakuj±c± zupę pomidorow± z...
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier i ubić pianę. Dodać żółtka i ubić ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszyst± masę. Stopniowo dodać po jed ...
Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i ...
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robi±c gę ...