Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem w gorącej kąpieli wodnej. Dodać rozgniecione tłuczkiem pistacje.
Białka ubić ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietanę również ubić. Dodać do masy żółtkowej. Na samym końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Przełożyć do silikonowych foremek na panna cottę lub do filiżanek. Wstawić do zamrażarki i chłodzić przez 3 godziny.
Wyjąć z foremek i położyć na talerzykach. Udekorować pokruszonymi pistacjami oraz bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do Zawoi. A ponieważ często tak jest, że przyjeżdżając...
Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...
Ozdobiona kandyzowaną skórką z pomarańczy;-)
Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...