W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę. Gdy stanie się szklista dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili smażenia dorzucić posiekanego w plastry pora. Wymieszać. Zalać ciepłym rosołem. Przykryć i gotować przez 15-20 minut.
Po tym czasie dodać szpinak. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Pod koniec przecisnąć czosnek i wszystko zmiksować na gładki krem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem poszetowym. Można udekorować zieleniną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity,...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...
Buraczki na ostro!
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...