/ Przepisy / Babeczki z owocami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej   1/2  cm (podsypując mąką). Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.

Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
Udekorować owocami (winogrona przeciąć na pół).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 167
Ewa gotuje - odc. nr 167

W tym odcinku: sakiewki, kaszanka i babeczki.

 

Podobne przepisy

Piernik bardzo puszysty

Do zrobienia w ostatniej chwili;-)

Piernik na zsiadłym mleku

Z polewą czekoladową i orzechami;-)

Ciasto ucierane z kaszą manną

Naszpikowane śliwkami;-)

Placuszki z banana

Bez glutenu!

Wróć do listy przepisów