Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką). Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy).
Udekorować owocami (winogrona przeciąć na pół).
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...
Wielkanocna klasyka!
Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około ...