Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem posiekać z masłem i smalcem (ten dodatek spowoduje, że spód będzie bardziej kruchy). Gdy na stolnicy powstanie kruszonka, zrobić dołek i wybić jajko oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wykleić dno klasycznej, prostokątnej blachy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Ser dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa (można skorzystać z gotowych serów na sernik), dodać wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrobić robotem. Przelać na ciasto (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Gdy piana stanie się szklista i sztywna, dodać zmielone orzechy, mąkę i bułkę tartą. Bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na masę serową. Wyrównać. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i - z uchylonymi drzwiczkami - trzymać w nim ciasto przez ok. 1/2 godziny.
Gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem lub „popisać" roztopioną czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów sera,...
Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki...
Na spodzie z ciasteczek...
Słodkie koło ratunkowe!
Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...