Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasteczka słoneczka

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posolić i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka dać śmietanę i żółtka. Przesiąkać i wyrobić. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i na 2 godziny wstawić do lodówki.

Białka utrzeć z cukrem pudrem.

Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć krążki. Z jednej strony posmarować lukrem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Do powideł dodać kakao i wymieszać. Połowę ciasteczek posmarować powidłami (po stronie bez lukru). Skleić z resztą ciastek. Boki też posmarować powidłami, następnie obtoczyć w mielonych orzechach i ułożyć na paterze.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 469
Ewa gotuje - odc. nr 469

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...

 

Podobne przepisy

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Eklery z bitą śmietaną

Na niebiesko i na rózowo!

Drożdżówka sypana

Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...

Sernik baskijski

Kremowy w środku, przypalony na wierzchu;-)

Wróć do listy przepisów