/ Przepisy / Tarta z rabarbarem

Opis przygotowania

Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Podlać wodą i posłodzić. Dusić pod przykryciem do momentu, aż ponad połowa warzywa się rozpadnie.

Mąkę przesiać na stolnicę. Posolić. Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, wybić żółtka, zagarnąć nożem, po czym zagnieść, przełożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut włożyć do lodówki.

Rabarbar zdjąć z kuchenki i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno oraz boki formy na tartę (średnica 26 cm). Nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dodać go stopniowo cały czas miksując).

Wystudzoną masę rabarbarową przełożyć na upieczony spód. Przykryć pianą z białek (za pomocą łyżek lub rękawa cukierniczego).

Piec przez 20-30 minut w temp. 160 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 455
Ewa gotuje - odc. nr 455

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe...

 

Podobne przepisy

Fale Dunaju

Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...

Cud miód jabłka z gruszkami

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Pucharki z jogurtem i truskawkami

Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek...

Ucierane ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...

Wróć do listy przepisów