Pietruszkę i kawałek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na tej samej tarce otrzeć skórkę z cytryny.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Stopniowo wlać olej cały czas ubijając. Wsypać mąkę przesianą z sodą. Zmiksować. Dodać pietruszkę z imbirem i skórką z cytryny. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki (natłuszczonej i wysypanej rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi).
Piec przez godzinę w temp. 160 st. C.
Po wystudzeniu nałożyć krem – serek wystarczy utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Udekorować skórką cytrynową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe:...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...