Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Norweski przysmak jabłkowy

Opis przygotowania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondelku roztopić łyżkę masła. Przełożyć jabłka, posłodzić cukrem trzcinowym, dodać łyżeczkę cynamonu i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Odstawić do wystudzenia.

Ciastka zmiksować w blenderze. Masło zrumienić w rondelku. Wrzucić zmielone ciasteczka, przyprawić resztą cynamonu, wymieszać i uprażyć. Wystudzić.

Zimną śmietankę ubić. Uperfumować cukrem waniliowym.

Do szklanek nałożyć mus z jabłek, kruszonkę z ciasteczek i bitą śmietanę. Na wierzch dać jeszcze trochę kruszonki. Ozdobić miętą i schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 412
Ewa gotuje - odc. nr 412

Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie...

 

Podobne przepisy

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Brownie bezglutenowe

Czekoladowe, bezglutenowe;-) Kakao, banan i awokado...

Apfelstrudel

Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Wróć do listy przepisów