Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie sypać i w całym kraju zrobiło się biało. W górach tego śniegu napadało naprawdę dużo, więc ramówka wiosenna „Ewa gotuje” zacznie się odcinkiem nagranym w przepięknej, zimowej scenerii. A ponieważ autorka programu zaczęła biegać na nartach, to w pierwszej kolejności zaprosi widzów na kuchnię półwyspu skandynawskiego – bo jak wiadomo to właśnie Skandynawia uznawana jest za kolebkę współczesnego narciarstwa. W kuchni Ewa pokaże jak przygotować nordycki obiad. Najpierw ugotuje fińską zupę z pora i łososia, którą wzbogaci rodzimym pstrągiem. Na drugie danie będzie szwedzka zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w sosie curry. A na deser norweski przysmak – mus jabłkowy z kruszonką i bitą śmietaną.
Z łososiem i pstrągiem zawojskim!
Z kurczakiem i sosem curry;-)
Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)