Foremki posmarować roztopionym masłem, posypać wiórkami kokosowymi. Do reszty masła dodać czekoladę i podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Pilnować, by czekolada nie stężała i nie przywarła do dna.
Żółtka utrzeć na biało z 3 łyżkami cukru, połączyć z roztopioną czekoladą, dodać cukier waniliowy. Do białek dodać szczyptę soli i pozostały cukier. Ubić na sztywną pianę. Stopniowo, z wyczuciem, wmieszać do żółtek z czekoladą - stale trzymając masę w cieple, by czekolada nie stężała.
Łyżką stołową napełniać foremki do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Lekko wystudzić.
Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa pora zadbać o sylwetkę! A...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...
Zamiast trunku!
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...