/ Przepisy / Podudzia kurczaka w czerwonym winie

Opis przygotowania

Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle – najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.

Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.

Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 375
Ewa gotuje - odc. nr 375

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielką, rodzinną winnicę Szawapier w...

 

Podobne przepisy

Filet z kurczaka w stylu caprese

Z mozzarellą i pomidorami!

Podudzia z kurczaka na ostro

Słodko-kwaśne, w stylu azjatyckim...

Kurczak Gong Bao

Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...

Zapiekanka po szwedzku

Z kurczakiem i sosem curry;-)

Wróć do listy przepisów