Masło roztopić w garnku. Krakersy przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem. Wsypać cukier trzcinowy. Wlać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25 cm). Wyrównać i porządnie ubić (można rozwałkować niewielkim wałeczkiem). Wstawić do lodówki, by spód stężał.
Ser biały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski wybić jajka, wsypać cukier trzcinowy i zmiksować. Dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.
Banany rozgnieść lub zblendować (muszą być bardzo dojrzałe). Przełożyć do sera. Połączyć z masą orzechowo-jajeczną. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wlać rum i zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i po raz ostatni zmiksować.
Masę serową przełożyć na spód z krakersów. Wyrównać i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (foremkę umieścić na kratce, a pod nią wsunąć blachę i wlać trochę wody).
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubią górskie wędrówki...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!
Biszkopt przełożony rewelacyjną masą z prażonym słonecznikiem!
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Ozdobiona kandyzowaną skórką z pomarańczy;-)