Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Alfarojes

Opis przygotowania

Oba rodzaje mąki wysiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołeczek, do którego wybić żółtka. Dolać rum, a następnie sok z cytryny. Wlać mleko i dorzucić miąższ z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym). Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.

Stolnice posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą pierścienia wykroić małe krążki. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C . To samo zrobić z drugą połową ciasta.

Mleko zagotować, odlewając wcześniej ok. 50 ml. Do wrzącego mleka dodać kajmak. Wymieszać. W zimnym mleku rozmieszać mąkę oraz żółtko, wlać do garnka. mieszać, aż zgęstnieje. odstawić do wystudzenia.

Ciasteczka przełożyć masą kajmakową. Obtoczyć w kokosie. Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 305
Ewa gotuje - odc. nr 305

Choć nasz kraj leży daleko od Argentyny, to z jej mieszkańcami mamy wiele...

 

Podobne przepisy

Pucharki z galaretką i bezami

A zamiast bitej śmietany jogurt naturalny!

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...

Gruszki w cieście czekoladowym

Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier...

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Wróć do listy przepisów