Warzywa obrać, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na odrobinie oliwy lub masła. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić warzywa, domową mieszankę przypraw (lub kostkę rosołową) i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu zabielić jogurtem naturalnym. Udekorować natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” inspirowany będzie kuchnią dawnej...
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Najlepsza jest z młodych warzyw!
Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...
Bardzo delikatna zupa na wielkanocny obiad;-)