Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Grzybowa z ziemniakami

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku (wystarczy 10 minut).

W garnku roztopić łyżkę masła. Wrzucić drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać namoczone podgrzybki – wraz z wodą. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować przez 20 minut.

Ziemniaki odcedzić i przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dusić do miękkości na wolnym ogniu przewracając od czasu do czasu.

Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i usmażyć drobno pokrojone pieczarki.

Zupę doprawić gałką muszkatołową i zmiksować. Dorzucić pieczarki. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą.

Podawać z ziemniakami duszonymi w maśle. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 471
Ewa gotuje - odc. nr 471

W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

Caldo verde

Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)

Zupa kapuściana

Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...

Krem z kiszonych pomidorów

Zaskakująca pomidorówka w wersji wege!

Zupa krem z zielonej sałaty

Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...

Wróć do listy przepisów