/ Przepisy / Grzybowa z ziemniakami

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać i obgotować w osolonym wrzątku (wystarczy 10 minut).

W garnku roztopić łyżkę masła. Wrzucić drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać namoczone podgrzybki – wraz z wodą. Zalać wywarem jarzynowym. Przykryć i gotować przez 20 minut.

Ziemniaki odcedzić i przełożyć do garnka z roztopionym masłem. Dusić do miękkości na wolnym ogniu przewracając od czasu do czasu.

Na patelni roztopić drugą łyżkę masła i usmażyć drobno pokrojone pieczarki.

Zupę doprawić gałką muszkatołową i zmiksować. Dorzucić pieczarki. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą.

Podawać z ziemniakami duszonymi w maśle. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 471
Ewa gotuje - odc. nr 471

W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa...

 

Podobne przepisy

Krem z pieczonych pieczarek

A do tego grzanki z mozzarellą i pesto na natce pietruszki;-)

Solferino

Włoska wariacja na temat pomidorówki...

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Zakwas na barszcz czerwony

Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)

Wróć do listy przepisów