/ Przepisy / Ptysie

Opis przygotowania

We wrzącej na ogniu wodzie roztopić masło, dodać szczyptę soli. Zdjąć z ognia, wsypać przesianą mąkę, postawić na ogniu i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i mieszać, aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C. Wmieszać po jednym jajku. Mieszać aż do wystygnięcia.

Ciasto nałożyć do szprycy. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. C przez 20-25 minut.

Wystudzić, rozkroić, napełnić kremem (śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy). Krem można urozmaicić, dodając do niego owoce - świeże lub konserwowe.

Ptysie wyśmienicie smakują też na słono - z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 153
Ewa gotuje - odc. nr 153

W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...

 

Podobne przepisy

Kurczak limonkowy z salsą

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Ciasteczka z wisienką

Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść, rozwałkować na ...

Dżem z cukinii

Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości...

Wróć do listy przepisów