We wrzącej na ogniu wodzie roztopić masło, dodać szczyptę soli. Zdjąć z ognia, wsypać przesianą mąkę, postawić na ogniu i dobrze wyrobić drewnianą łyżką. Zdjąć z ognia i mieszać, aż temperatura spadnie do ok. 70 st. C. Wmieszać po jednym jajku. Mieszać aż do wystygnięcia.
Ciasto nałożyć do szprycy. Na blasze uformować ciasteczka (np. rozetki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 st. C przez 20-25 minut.
Wystudzić, rozkroić, napełnić kremem (śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier i cukier waniliowy). Krem można urozmaicić, dodając do niego owoce - świeże lub konserwowe.
Ptysie wyśmienicie smakują też na słono - z pasztetem, pastą z tuńczyka (tuńczyk z puszki, kapary lub ogórki, majonez) albo pieczarkami przesmażonymi z cebulą na maśle. Po napełnieniu farszem ciasteczka można posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku będą knedle twarogowe z sosem wiśniowo-rumowym. Na deser...
Gdy w domu nie mamy jeszcze robota...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...
Belgijski przysmak nieco inaczej!
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...