Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować (na wolnym ogniu ok. 1 godz.). Posłodzić do smaku.
Przecedzić, przelać do dzbanka lub wazy (do naczynia można wrzucić kilka wygotowanych owoców). Dorzucić kilka plasterków cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i masło, zagnieść. Dodać żółtka, wyrobić i odstawić ...