Przygotować kanapkę z masłem, chlebem i szynką. Pokroić na małe, kwadratowe lub prostokątne, kawałki ułożyć na talerzu - tak, by przypominały jadący pociąg. Z majonezu zrobić tory. „Wagoniki" połączyć kawałkami szczypiorku. Na pierwszym kawałku chleba położyć pół czarnej oliwki. Podawać z liściem sałaty z sosem winegret na bazie miodu i octu balsamicznego.
Z chleba wykroić krążki, ułożyć na talerzu. Z plastrów salami wykroić niewielkie trójkąty, kiełbasę ułożyć na chlebie - wycięciem na dół. Z niewielkich plastrów ogórka i ziaren pieprzu zrobić oczy, z marchewki dzioby ptaków. Z obranego i pokrojonego wzdłuż na kawałki ogórka zrobić gałąź, na której „siedzą" kanapkowe ptaki. Udekorować sałatą z sosem winegret.
Z kawałka chleba wyciąć grzywkę, ułożyć powyżej szynki z salami. Pośrodku zrobić oczy z czarnych oliwek. Grzywkę udekorować majonezem. Uszy zrobić z kawałków pumpernikla, rogi z marchewki. Udekorować sałatą z sosem winegret i pomidorkiem koktajlowym.
Krakersy posmarować pastą szynkową, posypać szczypiorkiem, na wierzchu ułożyć połówkę pomidorka koktajlowego (naciętą wzdłuż do 3/4, by powstały „skrzydełka"), z połówki czarnej oliwki zrobić „główkę" i będzie wyglądało, jakby na kanapce usiadła duża biedronka - pod warunkiem, że dorobimy jeszcze oczy z majonezu i kropeczki z zagęszczonego octu balsamicznego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wrzesień, nowy sezon z Ewą. Tym razem dowiemy się, jak zrobić pyszne pierwsze...
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier...
Świeżo tarty, na occie jabłkowym!
Robiony na miodzie!
W miseczce wymieszać odcedzone z zalewy oliwki oraz pokrojone na kawałki plasterki ło ...