Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten „zestaw” zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek.
Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem.
Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.
Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz przygotuje karkówkę bez...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)
Mięso natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Ragout z podrobów!