/ Przepisy / Karkówka z kapustą i ananasem

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym natrzeć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą (można kupić taką mieszankę lub samemu - w moździerzu - utłuc ziarna pieprzu z ziarnami kolendry). Można też natrzeć zwykłym, mielonym pieprzem.

Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Patelnię rozgrzać, dać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do gęsiarki (lub do dużego naczynia żaroodpornego).

Kapustę kiszoną podzielić na porcje, dobrze odcisnąć (w przeciwnym razie kwaśny smak zdominuje potrawę) i lekko przesiekać. Tak przygotowaną kapustą obłożyć mięso.

Ananasa wyjąć z puszki, pokroić na kawałki (można też kupić konserwę z pokrojonym ananasem). Sokiem z puszki zalać mięso, a ananasem posypać kapustę. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 2 godziny.

Upieczone mięso pokroić na plastry, podać z ziemniakami i kapustą z ananasem - jako dodatkiem.

Ziemniaki obrać. Zalać wodą i mlekiem - pół na pół. Dodać czosnek w łupinach. Przyprawić solą. Ugotować. Przed podaniem posypać koperkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 146
Ewa gotuje - odc. nr 146

Dziś Ewa przygotuje wyśmienitą karkówkę zapiekaną pod kapustą z dodatkiem...

 

Podobne przepisy

Jajka po szkocku

W stylu pieczeni rzymskiej...

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Na Święto Niepodległości i św. Marcina!

Wróć do listy przepisów