/ Przepisy / Kacze piersi w pomarańczach

Opis przygotowania

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę - w odstępach półtoracentymetrowych (tak, by powstała w miarę równa kratka). Sól rozgrzać na patelni, dodać roztarty w dłoniach tymianek i pieprz.

Taką mieszanką natrzeć mięso ze wszystkich stron, schować do lodówki na co najmniej 1/2 godziny. Na patelni roztopić smalec i na mocno rozgrzany tłuszcz dać kacze piersi - skórą do dołu. Obsmażać przez 4-5 minut, aż skórka stanie się chrupiąca, po czym smażyć 2-3 minuty z drugiej strony.

Przełożyć do gęsiarki lub żaroodpornego naczynia. Wlać sok z 1 pomarańczy. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 minut.

Drugą pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Po upieczeniu piersi wyjąć na deskę i zostawić na 5 minut, by lekko stężały. Łyżką delikatnie wybrać nadmiar tłuszczu z sosu.

Wrzucić filety z pomarańczy i lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem. Piersi pokroić ukośnie w plastry, ułożyć na talerzu (na przemian z cytrusowymi filetami) i polać sosem.

Kacze piersi najlepiej smakują z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami odsmażonymi na masełku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 45
Ewa gotuje - odc. nr 45

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje kaczkę w pomarańczach, na deser upiecze...

 

Podobne przepisy

Łosoś w cieście francuskim

Z pieczarkami i szpinakiem;-)

Pesto z makaronem

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...

Ziemniaki z sosem pomidorowym

W stylu hiszpańskim;-)

Eskalopki w sosie miodowo-musztardowym

Z colesławem z czerwonej kapusty!

Wróć do listy przepisów