Wszystkie składniki (oprócz pomidorków) pokroić w plastry. Do żeliwnego kociołka wlać olej. Dno wyłożyć liśćmi kapusty (wrzucić też trochę liści posiekanych). Warstwami ułożyć warzywa i wędlinę, przyprawiając przy tym solą i pieprzem. Dorzucić też świeży tymianek oraz drobno posiekany koperek. Na górze ułożyć skórę z boczku i posiekaną kapustę. Szczelnie przykryć całymi liśćmi. Nałożyć pokrywę. Dobrze dokręcić i na kilka godzin wstawić do ogniska (czas pieczenia, podobnie jak gramatura składników, zależy od wielkości kociołka).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten odcinek „Ewa gotuje” zacznie się trochę nietypowo, bo bez...
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni (laskowe i włoskie w piekarniku). Czosnek ...
Z piekarnika...
Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone szczypiorek, estragon i natkę ...