Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Polędwiczka z kwiatami begonii

Opis przygotowania

Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu, rozsypać na desce. W tak przygotowanej suchej marynacie obtoczyć polędwiczkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane mięso obsmażyć na smalcu – na patelni lub od razu w naczyniu żaroodpornym. Podlać winem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by polędwiczka „odpoczęła”. Następnie pokroić w plastry. Sos spod mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobioną w zimnej wodzie).

Podawać na purée ziemniaczano-brokułowym (mięso polać sosem), w towarzystwie modrej kapusty zasmażanej (na winie czerwonym, z dodatkiem żurawiny). Udekorować listkami jarmużu, pędami lucerny i kwiatami begonii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 285
Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

Żeberka w kapuście

Z grzybami i żurawiną!

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Wróć do listy przepisów