Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki. Wsypać żelatynę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
Wylać na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki.
Gdy „mleczko” stężeje, wyciąć serduszka (do wycinania można wykorzystać foremkę w kształcie serca). Przykleić do ścianek szklanki lub lampki do wina (od wewnątrz). Docisnąć, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć, wlać do szklanek z waniliowymi sercami. Schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią galaretki. Posypać siekanymi migdałami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...
Na syropie miętowym...
Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...
Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...
Drożdże posłodzić i odstawić. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...