Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach. Kapusty nie odcedzać – powinna być kwaśna. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i na wolnym ogniu wysmażyć na skwarki.
Ziemniaki odcedzić. Dodać skwarki – wraz z wytopionym tłuszcze (część skwarków zostawić do dekoracji). Utłuc. Wymieszać z ugotowaną kapustą.
Przed podaniem okrasić skwarkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...
Żeberka przyprawić solą, pieprzem i papryką (można odstawić na 2 godziny). Następnie ...
Śląski protoplasta burgera...
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...