Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Oberiba

Opis przygotowania

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło. Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Wymieszać. Zalać wywarem.

Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przełożyć do zupy. Przykryć i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania zabielić śmietaną (najpierw trzeba ją zahartować). Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i podawać.

Na talerzu można udekorować gałązką koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 259
Ewa gotuje - odc. nr 259

Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...

 

Podobne przepisy

Caldo verde

Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)

Żurek wielkanocny

Na domowym zakwasie!

Zupa szczawiowa

Lekko kwaśna i wyjątkowo smaczna;-)

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Wróć do listy przepisów