Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło. Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Wymieszać. Zalać wywarem.
Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przełożyć do zupy. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną (najpierw trzeba ją zahartować). Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i podawać.
Na talerzu można udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)
Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą...
Kolejna odsłona jarzynowej!
A do tego grzanki...