Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, włożyć do zamykanego naczynia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem, wlać oliwę, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Przyprawić papryką oraz chili. Dodać makaron. Podsmażyć. Podlać winem. Odparować. Dodać pomidory – obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Na drugiej patelni przesmażyć kurczaka. Dodać do potrawy. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać. Podlać wywarem jarzynowym. Dusić 10-15 minut.
Orzechy laskowe uprażyć, przełożyć do miksera. Dodać czosnek i sól. Zmiksować. Dorzucić lekko przesiekaną natkę pietruszki, znowu zmiksować. Cały czas miksując wlać oliwę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Zalać oliwę (pesto nie będzie ciemnieć).
Na patelnię wrzucić oliwki. Delikatnie wymieszać. Udekorować pesto z pietruszki, cząstkami cytryny i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa zaprasza na szybkie potrawy. Gotowanie zacznie od dania jednogarnkowego...
Brokuł i kalafiora podzielić na cząstki, pora pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Wszy ...
Z serem mascarpone i filetem z indyka;-)
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, może się przydać do dokwaszenia bigosu), posi ...