Filety rozmrozić, zamarynować w soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Imbir i czosnek posiekać bardzo drobno i wrzucić na dużą głęboką patelnię z oliwą (świeży imbir można zastąpić sproszkowanym). Jak się lekko przesmaży, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, zeszklić. Z porów odciąć zielone liście. Warzywa dokładnie umyć (najlepiej pod bieżącą wodą), by piasek nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia.
Następnie pokroić ukośnie na półtoracentymetrowe kawałki i wrzucić na patelnię. Mieszając lekko przesmażyć. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać do warzyw, wymieszać, po czym podlać bulionem (ew. wodą lub białym wytrawnym winem), doprawić solą i pieprzem. Jabłko obrać ze skórki, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i wrzucić na patelnię.
Na takiej pierzynce umieścić filety z tilapii, przykryć i dusić, aż ryba będzie gotowa (10-15 minut, co zależy od wielkości filetów). Od czasu do czasu zaglądać pod przykrywkę - jeśli płyn wyparował, podlewać wodą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zbliża się lato, niedługo wakacje. Najwyższa pora zadbać o sylwetkę! A...
Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko...
Pod beszamelem...
Makaron... warzywny!
Mielony, tyle tylko, że z ryby.