Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym nożem nacięcia - tak, by powstała kratka. Od strony mięsa natrzeć solą, pieprzem i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do mielonego mięsa, dodać jajko i kolejne, przeciśnięte trzy ząbki czosnku. Wyrobić.
Farsz nałożyć na boczek - przede wszystkim w miejsca po żeberkach. Zwinąć jak roladę, zaczynając od grubszego końca boczku (on ma się znaleźć na środku). Dratwą związać pieczeń - tak, by nadać jej ładną formę rolady.
Naciętą skórę natrzeć solą, wymieszaną z mielonym kminkiem (jeśli ktoś nie lubi tego smaku, może natrzeć tylko solą). Przełożyć do żeliwnego naczynia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut (bez przykrycia). Gdy mięso się zrumieni, przykryć i piec jeszcze przez mniej więcej 1 1/2 godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...
Wedle receptury z domu rodzinnego Ewy!
Kuchnia włoska dla wegetarian!
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku...