
Topinambur obrać, pokroić na krążki o grubości ok. 1 1/2 cm. Ugotować al dente. Przed podaniem usmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Cukinie pokroić na paseczki na mandolinie. Fenkuł pokroić w drobną kostkę. Przyprawić i wszystko razem przesmażyć na klarowanym maśle.
Z grejpfruta wykroić filety, rozdrobnić, lekko posolić, dolać oliwę, dodać drobno posiekaną świeżą kolendrę.
Z sandacza wykroić filety, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i odstawić na 10 minut. Usmażyć z obu stron na klarowanym maśle - najpierw przez 3-4 minuty skórą do dołu, następnie obrócić i dosmażyć. Masło można aromatyzować tymiankiem lub czosnkiem. Rybę można też ugotować na parze.
Cukinię z fenkułem przełożyć na talerz, nałożyć 2-3 filety z sandacza, dookoła ułożyć topinambur. Udekorować sosem z grejpfruta i kwiatami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sandacz z cukinią i piramida limonkowa na deser
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...
Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Inspirowany klasycznym deserem francuskim;-)