Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i oliwą, dodać goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję ugotować w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić.
Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić w temp. 220 st. C (15-20 minut), po czym zmniejszyć temp. do 180 st. C i dodać pokrojone na kawałki pomidory (pozbawione pestek). Całość podlać winem, przykryć i dusić do miękkości, polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni.
Następnie zdjąć pokrywkę, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (nie powinien być zbyt gęsty). Sos oraz mięso z szyi i podroby zmiksować, w razie potrzeby lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem, po czym przelać do sosjerki.
W sezonie podawać ze szparagami - ugotowanymi w lekko posolonym i posłodzonym wrzątku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz sięgnie po...
Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Cebulę obrać i pokroić w talarki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego...
Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ...