/ Przepisy / Tortilla de patatas

Opis przygotowania

Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojone w kostkę wędliny (kiełbasa, boczek etc.). Na drugiej patelni usmażyć cebulę i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Pod koniec można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Połączyć z wędlinami i odstawić do wystudzenia.

W misce rozkłócić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę papryczkę chili (bez pestek). Wymieszać, po czym zalać mięso z cebulą i ziemniakami.

Wstawić do piekarnika na około 40 minut (patelnia musi mieć odpinaną rączkę). Placek można też usmażyć, od czasu do czasu potrząsając energicznie patelnią, by tortilla nie przywarła do dna.

Pokroić na kawałki - podobnie jak pizzę. Udekorować natką pietruszki. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 155
Ewa gotuje - odc. nr 155

Tym razem lekki krem z zielonego groszku i tortilla z resztek świątecznych...

 

Podobne przepisy

Wątróbka gęsia z jabłkami w cydrze

Po prostu wątróbka - tym razem gęsia...

Gęsie nóżki

Nóżki natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. ...

Placki z kiszonej kapusty

Bieszczadzkie fuczki

Karbinadle

Mięso przełożyć do miski, wymieszać z mielonym śledziem...

Wróć do listy przepisów