
Mąkę przesiać do miski. Dodać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Posolić. Stopniowo wlać zimne piwo. Wymieszać rózgą (ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki).
Filety oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Podawać z frytkami, cząstkami cytryny oraz surówką z marchewki. Można udekorować zieleniną, np. groszkiem cukrowym.
Marchewkę pokroić w cienkie wstążki przy użyciu obieraczki do warzyw. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę w piórka. Dwie pomarańcze wyfiletować, z trzeciej wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną kolendrę. Skropić oliwą. Doprawić solą. Wymieszać i odstawić, by surówka się przegryzła.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze,...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...
Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!
Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć...
Bez zawijania...