
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Wsypać do mięsa. Doprawić majerankiem, tymiankiem, kuminem, kurkumą, solą i pieprzem. Wybić jajka, przecisnąć czosnek. Wsypać kaszę. Wlać oliwę i dobrze wyrobić.
Masę porcjami przełożyć do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Dobrze ubić. Polać oliwą, wygładzić dłonią. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Wstawić do piekarnika z funkcją pary (w zwykłym piekarniku trzeba umieścić na spodzie foremkę z wodą). Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....
Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...
Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do moździerza. Dodać liście laur ...