Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Wsypać do mięsa. Doprawić majerankiem, tymiankiem, kuminem, kurkumą, solą i pieprzem. Wybić jajka, przecisnąć czosnek. Wsypać kaszę. Wlać oliwę i dobrze wyrobić.
Masę porcjami przełożyć do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Dobrze ubić. Polać oliwą, wygładzić dłonią. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Wstawić do piekarnika z funkcją pary (w zwykłym piekarniku trzeba umieścić na spodzie foremkę z wodą). Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.
Podawać na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....
Przygotować marynatę. Do miseczki wlać whisky...
Sprawioną tuszkę przyprawić wewnątrz solą i pieprzem...
Czosnek rozgnieść w moździerzu i rozetrzeć z solą. Dodać słodką paprykę...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...