Cebulę pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka z roztopionym masłem, przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem i na małym ogniu dusić przez kilkanaście minut. Po tym czasie dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć. Wlać wino. Lekko odparować. Wlać ciepły wywar. Gotować przez 10 minut.
Zupę zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby rozrzedzić wywarem. Doprawić świeżo otartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Podawać z grzankami i startym serem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny program zacznie potrawa znad Sekwany – Ewa ugotuje zupę cebulową....
Na kaszy jaglanej!
Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...
Spora dawka witaminy C!
Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...