Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do cukinii zetrzeć połowę sera cheddar – na tarce jarzynowej. Dodać cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Wymieszać i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej dobrze wysmarować je masłem).
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po 40 minutach posypać resztą startego sera.
Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Można udekorować, np. świeżym tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jedną z bardziej lubianych przez nas kuchni jest bez wątpienia kuchnia...
Bodaj najbardziej znana grecka zapiekanka...
Na białym winie...
Wołowina!
Polędwiczkę zamarynować w białym winie z dodatkiem oliwy, soku z pomarańczy, tymianku, rozmaryny oraz pozostałych przypraw...