Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Dahl

Opis przygotowania

Soczewicę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować bez przykrycia. Odcedzić na sicie, z powrotem przełożyć do garnka, wlać wodę, posolić i jeszcze raz zagotować.

Na patelni rozgrzać olej ryżowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zalać mleczkiem kokosowym. Dorzucić kaffir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej soczewicy. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili.

Podawać z ryżem i cząstkami cytryny. Udekorować papryczką chili i kolendrą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 529
Ewa gotuje - odc. nr 529

Jedną z bardziej lubianych przez nas kuchni jest bez wątpienia kuchnia...

 

Podobne przepisy

Zapiekanka warzywna z jajem

Jajecznica inaczej...

Kluski śląskie z jabłkiem

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść...

Czerwone pesto

Orzechy laskowe uprażyć i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera...

Krem z pieczonych warzyw

Z karmelizowanymi gruszkami;-)

Wróć do listy przepisów