Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Do mięsa przecisnąć czosnek. Wybić jajko. Dorzucić pokrojoną miętę. Dodać usmażoną cebulę i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Farsz nałożyć na liście winogron i zwinąć gołąbki. Ułożyć w naczyniu o grubym dnie (wyścielonym liśćmi). Na wierzch też dać kilka liści. Zalać szklanką rosołu, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu.
Podawać z sosem pieczarkowym. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wrzucić pokrojone pieczarki. Usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Przyprawić pieprzem. Zalać śmietaną. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wróci do Krakowa i okaże...
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Z musztardy, cukru, skórki i soku z pomarańczy oraz soli przygotować glazurę...
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej...
Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...