Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15 minut.
Przygotować nadzienie. Do miski wybić jajka. Dodać żółtka. Roztrzepać. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać śmietanę.
Boczek pokroić w zapałkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać posiekany czosnek. Przyprawić listkami tymianku.
Na upieczone ciasto nałożyć usmażony boczek. Zalać jajkami (można też dodać trochę startego sera żółtego).
Piec przez 35-40 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...
Filet przekroić na pół, włożyć do zamykanego pojemnika...
ięso przełożyć do miski. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem...
W marynacie jogurtowej i winnej...
Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...