/ Przepisy / Zupa z pieczonej cebuli

Opis przygotowania

Cebule obrać i pokroić w dość duże plastry. Przełożyć do gęsiarki. Przyprawić tymiankiem. Wlać oliwę. Dodać masło. Przykryć i piec przez godzinę w temp. 190 st. C. Po tym czasie uchylić pokrywkę i piec przez 1 ½ godziny (aż cebula będzie brązowa). Od czasu do czasu przemieszać, by się nie przypaliło.

Po tym czasie naczynie postawić na kuchence. Wlać brandy i odparować. Zalać rosołem. Doprawić sosem Worcestershire. Przykryć i gotować przez 20 minut.

Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem. Przelać do żaroodpornych kokilek. Do każdej włożyć grzankę. Posypać startym serem żółtym. Zapiec w piekarniku (kilka minut w 190 st. C).

Udekorować tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 504
Ewa gotuje - odc. nr 504

Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...

 

Podobne przepisy

Chłodnik z żółtych pomidorów

Z melonem i papryką;-)

Chłodnik po warszawsku

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...

Rosół królewski

Z ziemniakami, smażoną wątróbką, pieczarkami i jajkiem poszetowym!

Wróć do listy przepisów