/ Przepisy / Sernik z waniliowym crème brûlée

Opis przygotowania

Orzechy laskowe uprażyć, pozbawić skórki (wystarczy zawinąć w ściereczkę i potrzeć). Zmiksować. Wkruszyć ciasteczka i ponownie zmiksować. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Dobrze ubić łyżką i schłodzić w lodówce.

Twaróg przełożyć do miksera. Wybić jajka. Dodać żółtko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać pastę waniliową. Zmiksować. Dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować. Dodać białą czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki. Kolejny raz zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.

Piec nad blachą z wodą przez 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec przez 45 minut.

Śmietankę wlać do garnka. Dodać cukier waniliowy. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Wlać do roztrzepanych żółtek cały czas mieszając trzepaczką. Przelać na sernik i jeszcze raz wstawić do piekarnika (1 godz., temp. 120 st. C, kąpiel wodna).

Posypać cukrem. Skarmelizować palnikiem. Udekorować malinami i listkami mięty.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 504
Ewa gotuje - odc. nr 504

Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...

 

Podobne przepisy

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...

Krem brulee

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...

Fondue czekoladowe

Z owocami!

Drożdżówka z konfiturą malinową

Na wyprawę nie tylko jagodzianki...

Wróć do listy przepisów