Z wątroby zdjąć błonę i wyciąć żyły. Następnie pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do naczynia. Zalać mlekiem, przykryć i na minimum 2 godziny wstawić do lodówki.
Przygotować dresing. Czosnek przecisnąć do moździerza. Posolić i rozetrzeć. Otrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć i dolać sok. Dorzucić posiekaną szałwię. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę, wymieszać i odstawić.
Namoczoną wątróbkę przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić świeżo zmielonym białym pieprzem, skropić oliwą, wymieszać i upiec na mocno rozgrzanym grillu (po 2 minuty z każdej strony).
Podawać z dresingiem, cząstkami cytryny i sałatą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tak się poukładało, że kolejny odcinek „Ewa gotuje” zostanie...
Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...