/ Przepisy / Wątróbka cielęca z rusztu

Opis przygotowania

Z wątroby zdjąć błonę i wyciąć żyły. Następnie pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do naczynia. Zalać mlekiem, przykryć i na minimum 2 godziny wstawić do lodówki.

Przygotować dresing. Czosnek przecisnąć do moździerza. Posolić i rozetrzeć. Otrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć i dolać sok. Dorzucić posiekaną szałwię. Przyprawić pieprzem. Wlać oliwę, wymieszać i odstawić.

Namoczoną wątróbkę przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić świeżo zmielonym białym pieprzem, skropić oliwą, wymieszać i upiec na mocno rozgrzanym grillu (po 2 minuty z każdej strony).

Podawać z dresingiem, cząstkami cytryny i sałatą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 480
Ewa gotuje - odc. nr 480

Tak się poukładało, że kolejny odcinek „Ewa gotuje” zostanie...

 

Podobne przepisy

Fricando

Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić...

Bryzol ze stolicy

Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...

Wróć do listy przepisów