Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pieczeń cielęca

Opis przygotowania

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.

Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.

Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 293
Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

Zupa meksykańska

Na ostro!

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Wróć do listy przepisów